divendres, 25 de novembre del 2011

Copagament


La Noèlia m'ha demanat que li faci la visita ginecològica
per estalviar-se l'euro sanitari.

El català és un ésser acostumat a combregar amb rodes de molí, expressió molt nostrada i eufemística que ve a voler dir que estem avesats a empassar-nos-ho tot per la via rectal i sense vaselina.

Ja fa temps que els nostres indsignes representants institucionals, aplegats sota la denominació “dels millors”, estan marejant la perdiu amb el tema del copagament sanitari. Això és, fer-nos pagar al voltant d’un euro per visita al metge de capçalera, allò que ara se’n diu CAP i que aviat en diran RES.

No entraré a debatre si la mesura, que teòricament persegueix aportar entre 60 i 70 milions d’euros més al Govern reduir l’abús que molts usuaris fan del sistema sanitari català, és bona o no. Tot i que en la meva humil opinió tinc clar que una part del problema es resoldria si molts dels avis que van a passar el matí al CAP —en comptes d’anar a mirar obres o d’anar a revisar la seva llibreta d’estalvis al banc— sortissin amb la recepta del cementiri a la butxaca i l’etiqueta de la morgue penjant del dit gros del peu.

El què vull denunciar ara i aquí és el terme: ‘Copagament’.

‘Copagament’ és una paraula que ni el DIEC recull, però de la que és fàcil deduir-ne el significat. “Fàcil”, és clar, si vas fer el BUP abans del 1990, quan la llengua encara tenia alguna importància en la docència.

Vegem-ho: ‘Copagar’ està formada pel prefix ‘co-‘, que significa ‘ensems amb’, ‘en comú’, i pel verb ‘pagar’, que significa donar els diners que val (una cosa que compres, que reps, etc.).

És a dir, simplificant-ho perquè les vostres mediocres ments ho entenguin, “pagar a mitges”.

Per tant, el què el conseller monosil·làbic del ram ens proposa és “pagar a mitges la sanitat”. Una idea, podríem pensar, a priori justa i necessària. Si jo utilitzo un servei, és quasi un acte de justícia divina que contribueixi a pagar-lo, la Generalitat una part i jo l’altra. Què hi podem objectar?

El què oblida el conseller convers adalil de la sanitat privada, és que els diners que copaga la Generalitat també han sortit de la meva butxaca, de la mateixa de la que ara em vol treure un euro més. Amb el què el copagament es converteix realment en un repagament, és a dir, pagar dues vegades pel mateix servei.

I és que en d’altres coses no seran els millors, però en intentar-nos fer passar bou per bèstia grossa (el què pels barcelonins seria “enganyar-nos com xinos”) són uns veritables artistes.

21 comentaris:

  1. No busqui cinc potes al gat. No suposarà la ruïna de cap família el fet de pagar un trist euro per visita. Estem massa ben acostumats i la majoria n'abusen. Jo ho privatitzaria tot i a pendre pel cul! que això sembla can pixa...

    ResponElimina
  2. Pagaria encantat si la sanitat anés millor... però "va a ser que no".

    Txisky

    ResponElimina
  3. Bravo, Llufa.

    Això de "copagament" ens ho volen endinyar per darrera i sense vaselina. Que diguin les coses pel seu nom: Repagament.

    Un dubte: Un gras haurà de pagar llavors tres vegades?

    ResponElimina
  4. Eps... copagament no! ticket sanitari si us plau.
    I Noa, no és un euro per visita, és un euro per recepta.

    I sí, estic completament d'acord amb que és una estafa a tots nivells, sobretot quan veus la nòmina i la deducció que et carden per SS.

    ResponElimina
  5. No volem ser tots independents i alts i guapos com els holandesos i els alemanys. Doncs ells copaguen. Però el seus països funcionen. Casum!

    ResponElimina
  6. tot el que sigui pagar es veu que ja ens agrada als catalans, som així...

    ResponElimina
  7. Bé, Noa i Alyebard apuntats a la llista de Convergent-Unionistes.
    Mmm, i els dos són de terres gironines, no?... Interessant.

    ResponElimina
  8. Estimada Noa quan convergència ja hagi privatitzat fins la última engruna d'estat del benestar com bé vostè demana i com van camí de fer i vostè pagui una quota asfixiant a una asseguradora privada lenta, llardosa i de segona divisió i llavors la seva filleta estimada de merda tingui una malaltia ben xunga i li vinguin els de l'asseguradora i li diguin "això no ho cobrim que és totalment DEFICITARI" i li demanin centenars de milers d'euros per una operació que ara a la seguretat social ni és conscient que fan, llavors i només llavors mentre plora com una desesperada pensarà: UN DIA VAIG SER UNA IMBÈCIL DE MERDA. I s'ho mereixerà tot allò que li passi, i tant que s'ho mereixerà.

    Estimat Alyebard, deixi'm dir-li però veig que s'ha quedat molt al sud, jo vull ser com els alts i guapos de més a dalt Finlandesos, Suecs... que paguen una mica més d'impostos però ja estan totes les taxes cobertes, per al que pugui passar en cas d'ensurt. Els holandesos i els alemanys se'ls pot clavar al cul. Per cert, els anglesos tampoc copaguen i ni estan tant a dalt ni són tant guapos però déu n'hi do el feliços que estan amb la seva lliura rient-se de la zona euro.

    Si per mi fos el co-pagament ja se'l poden clavar al cul, perquè això en mans dels polítics ara és un euro i d'aquí 4 anys 100 euros... i un cop instaurat ja és com la T10 que jo l'he comprat a 5,85 i ara ja valdrà 9 euros i tothom a tragar... així que... pense-m'ho dos cops abans de donar poder als polítics. No sigueu tontos i preferiu mil cops un 1% més de retenció a la nòmina que un co-pagament.

    Perdoneu l'extensió comentaril però aquest tema em treu de polleguera.

    ResponElimina
  9. He de dir que m'ha posat verra amb el seu comentari, sr. Tracking. Però tranquil sr. Llufa, us sóc fidel.

    Saben per a què pagaria un euro jo? Per cardar-li una hòstia a cada paio o paia que viu als mons de Yupi. Vostè Noa és la que està ben acostumada, i ho demostra amb el que ha dit.

    En fi, pagaré l'aparell detector de subnormalitats, que amb tanta activitat se m'està reescalfant i al final em rebentarà a la cara.

    ResponElimina
  10. Per mi poden anar a prendre pel cul tots vostès amb patinet de quatre rodes. Estic fins els ous de que aquí només càpiga una manera de pensar i de que es porti tot al límit. Diuen de mi, però fan anar la demagògia a raig. Decebuda pels quatre costats mike. A la puta merda.

    ResponElimina
  11. Permeti'm un parell de cites:

    "El pitjor analfabet és l’analfabet polític. No sent, no parla, no participa dels esdeveniments polítics. No sap que el cost de la vida, el preu dels fesols, del pa, de la farina, de la roba, de les sabates i de les medicines, depenen de decisions polítiques. L’analfabet polític és tan burro que s’enorgulleix i trau pit dient que odia la política. No sap que de la seva ignorància política neix la prostituta, el menor abandonat i el pitjor de tots els bandits, que és el polític corrupte, mamarratxo i lacai de les empreses nacionals i multinacionals." Bertold Bretch

    "Mengi'm la figa." Llesca


    P.D.: si no li va d'un euro, suposo que no li anirà de dos, oi? Doncs si de cas, pagui'm el meu euro per recepta, que jo vaig bastant justa últimament (tranquil·la, que quasi mai em poso malalta).

    ResponElimina
  12. Jo seré una ignorant de merda, però vostè Llesca és una merda de persona. I t'ho dic amb tot el respecte que em mereixes, que a aquestes alçades és zero. Perquè amb mi t'has portat com una gossa i ho saps. Malgrat tot, jo mai t'he insultat ni humiliat. Al contrari, he deixa't corre l'aire i punt. Sóc una ignorant que relativitza les coses, però que no pretén fer sentir miserables als altres.De fet, faci memòria si vol i veurà que mai he humiliat a cap de vostès. Mai. Amb tu he acabat fa temps, no cal que t'esgargamellis a contestar-me perquè me la portes fluixa. I matem-ho aquí, senyoreta super mega instruida. De molt et servirà...apa, a cascarla.

    ResponElimina
  13. Miri Noa, li contestaré encara que li porti fluixa perquè no m'agrada que es faci la víctima, com si fos una pre-adolescent desvalguda:

    1. Si jo m'he portat com una gossa no vull arribar a pensar com s'han portat amb vostè altres persones. Vostè ha rebut hòsties en repetides ocasions de ja sap qui, i tot i així hi ha tornat a parlar. I després d'una o dues d'aquestes hòsties, crec que ja li vaig aconsellar, sense cap pretensió alliçonadora, que tanqués aquesta història. No ho ha fet i continua fent el ridícul amb aquest assumpte. Molt bé, m'havia arribat a saber greu, però ja no me'n fa, senzillament m'és igual. Ja és prou gran com per saber si ha d'anar fent la papallona amb desconeguts que l'esclafen contra el terra.

    2. Vostè no va acabar amb mi, va ser al revés. Que jo recordi, li vaig dir que vostè no m'interessava i mai li he obert una conversa al xat després d'allò (bé, i abans tampoc). En canvi, vostè sí que ho ha fet, per preguntar-me coses o perquè s'avorria i no estava connectada la persona que li interessava.

    3. Si li molesten les paraulotes o insults que he fet durant tota aquesta comèdia, els retiro alegrement.

    4. Posar una puta cita no és ser instruït, és ser pedant. Ho reconec, de vegades ho sóc; però això no li treu valor a la cita en qüestió.
    De tota manera, em sap greu que pensi que ser instruït serveix de ben poc o de res.

    5. No m'ofén que em consideri una merda de persona, perquè no em coneix realment. Si em considerés una persona meravellosa tampoc significaria res per a mi, pel mateix motiu. Aquí discutim, donem opinions, diem bestieses, practiquem l'endogàmia, etc. Però el que no faig és prendre'm res del que es diu o es fa aquí amb cor i ànima, com si fos una part importantíssima de la meva vida, com si estigués defensant el meu honor i la meva persona. Com a molt, defensaré unes idees i unes opinions, però poc més.
    És a dir, res de tot això em lliga emocionalment ni m'ocupa gran part dels meus pensaments. Ni tan sols m'ocupa una part petita. Potser m'he equivocat al pensar que per a vostè això també representa una part mínima i insignificant del total de la seva existència.

    ResponElimina
  14. Demagògia...? és el nom d'una colònia del Dia?

    ResponElimina
  15. Ni t'he llegit, ni ho faré. Però perquè perds tant el temps amb mi? fots pudor.

    I t'ho repeteixo perquè et quedi clar: NI T'HE LLEGIT, NI HO FARÉ. Passa de mi, si pots.

    Apa, a cascarla (això pot arribar a ser com a la peli aquella d'atrapat en el temps).

    ResponElimina
  16. No tornis a perdre el temps amb una altra parrafada, maca... és que tinc por que no et quedi clar que no t'escolto (tots curtegem a la nostra manera). Dedica el teu valuós temps a fer anar el teu valuós cervell per crear alguna cosa espectaCULar que canvii aquest món de merda en el que t'ha tocat viure.

    Lo dicho, a cascarla.

    ResponElimina
  17. Alto! A Suècia hi ha repagament anual fins a uns 60€, i és refotudament difícil aconseguir cita amb el metge de capçalera. Si t'ho poden resoldre per telèfon ho fan. Sr. Tracking s'ha colat. -3.

    Per la resta B-R-A-V-O. Un entreteniment sublim llegir això i allò i bla bla bla. Es nota que arriba nadal i l'amorT flota a l'ambient... o serà que la meva ombra s'allarga cap allà.. muahahahahhahhaa, fillsdeputa i putes totes...

    ResponElimina
  18. Per això tanca vostè, oi Llufa?

    (sóc jo)

    ResponElimina
  19. Hòstia Teresa!
    Com anem? sí, sóc jo, en Perico.
    Te'n recordes del dia aquell al chiringuitu? Quin tip de riure eh?
    Petons.

    ResponElimina
  20. Jo del Sr. Llufa no tancaria: faria pagar per entrar al bloc!.

    Colla de llussos tots plegats!.

    ResponElimina
  21. Copagament? Nah...

    El conseller monosil·làbic, i exdirector general de la Unió Catalana d'Hospitals (associació empresarial d'entitats sanitàries) ha proposat que l'Estat ens obligui a fer-nos d'una mútua privada.

    ResponElimina

Fes la teva caca

Articles relacionats

Related Posts with Thumbnails