«Té dos pits grans com dos melons»
Exemple de comparativa útil i entenedora
En un lloc o altre del món, cada dia algú publica una infografia amb dades comparatives sobre qualsevol cosa.
Aquestes comparatives busquen tangibilitzar la informació per tal de fer-la més propera i comprensible al lector, mitjançant el compliment de dues premises dades: aportar una informació útil i ser entenedores.
Per exemple, és evident que dir «té un tumor com una taronja» és molt més entenedor que dir «amb un perímetre de 31,41 cm».
Vist així, no hi ha cap dubte possible de la utilitat de les gràfiques i les dades comparatives.
Però què passa quan les dades a comparar excedeixen de molt la comprensió del lector? Doncs que es busquen elements comparatius que també excedeixen de molt aquesta comprensió i és llavors quan simplement cauen en l’absurd i la inutilitat.
Vegem-ne casos pràctics vistos aquest cap de setmana a diversos mitjans:
Si Facebook fos un país, seria el tercer del món
Aquest és un exemple de comparativa recurrent. I no per recurrent menys inútil i absurd. De la mateixa manera podríem dir: «Si Facebook fos una puça, seria l’insecte més gran del món» o «si Facebook fos un meló, seria la fruita més gran del món». Comparacions boniques, cridaneres, però que no aporten absolutament res.
El nombre de seguidors de Lady Gaga a Twitter és superior a la població de Suècia
Dues dades comparatives que, si bé van en la direcció correcta, no exemplifiquen absolutament res, perquè per a fer-ho caldria que la població del món conegués quants habitants té Suècia, una dada que no crec que coneguin ni els mateixos suecs sense consultar la Wikipedia.
El tràfic de dades del 2015 equivaldrà a la quantitat d’informació emmagatzemada dgitalment el 2010
Mande? Lo cualo? Algú sap quanta informació ha estat emmagatzemada al món en format digital durant el 2010? Si jo amb prou feines sé els CD que he gravat!
Si la Wikipedia fos un llibre, es tardarien 123 anys a llegir-lo
Una altra mostra de comparativa absurda, sense cap mena d'utilitat i fins i tot despreciable. Especialment perquè no només la comparativa, sinó la mateixa dada esdevé absolutament inútil. Té alguna utilitat saber quant temps tardaria una persona a llegir-se la Wikipedia sencera? Cap ni una.
Si poséssim tots els emails que s’envien durant un any un damunt de l’altre, la pila arribaria fins la lluna
Una dada simpàtica, curiosa i excepcionalment creativa però que ni aporta absolutament res ni és mentalment comprensible. O és que algú té la capacitat d’imaginar-se una pila de papers tant alta com per arribar a la lluna? Posats a fer, perquè no la fem més grossa? «Si poséssim emails que s’envien durant un any, impresos en cartró de 400gr, posats un damunt de l’altre, la pila arribaria a Mart; i si els fulls s’apilessin en vertical, llavors arribaria fins als anells de Saturn».
La capitalització bursàtil d’Apple és una vegda i mitja el PIB de Catalunya
Gran comparativa de dades macroeconòmiques que topa amb dues dificultats principals: 1) Algú sap què nassos és una capitalització bursàtil? 2) Algú sap què és el PIB?
Aquestes comparatives, de ben segur que ens faran exclamar més d’un «oh!» i un «ah!», i fins i tot algun «lo flipas, neng» però esdevenen tant solemnement inútils com les dades que ens il·lustren i que no són res més que una altra mostra que el periodisme és el pitjor i més lamentable ofici del món, especialment quan vol ser seriós.
Els budells d'un quissoflauta en línia recta arriben fins Macclesfield, i just sobren cinquanta centímetres perquè Ian Curtis es pengi de la titola!.
ResponElimina@Txisky: gran, sr. Txisky, molt gran.
ResponEliminaPreneu nota del sr. Txisky, amables lectors mongoloids, i il·lustreu-me amb les vostres aportacions.
Hosti Txisky, que bo, no ho podrem igualar.
ResponEliminaA veure... si ajuntéssim les mamelles de la Sabrina Salerno i la Samantha Fox, pesarien tant com els cervells de tots els guanyadors dels premis Nobel de la història junts.
O: les cigales de tots els catalans podrien omplir 17 vegades el Camp Nou fins al capdamunt. En estat d'erecció, el podrien omplir 18 vegades.
m'agraden més les afotus de titoles, potser perquè en el seu blog n'hi han menys, i no serà perquè siguin poc estètiques. N'hi ha de ben maques en estat d'erecció
ResponEliminaPIB = Putes i Bordegassos
ResponEliminaEstà clar que la dada de la Wikipedia és molt subjectiva. Alguns dels nostres ínclits polítics o els seus homòlegs del carrer (els ideòlegs quissoflautes) segur que trigarien força més. Primer caldria que aprenguessin a llegir, més que a ajuntar lletres.
ResponEliminaI finalment, la dada. Si ajuntéssim totes les actualitzacions de l'Odisfera dels últims mesos no podríem fer ni una barricada prou alta per aturar una invasió d'amebes.
Si ajuntessim tota la merda que caguem diariament els catalans n'hi hauria per alimentar a tot els economistes culés que es vesteixen amb armilles de colors durant tota la seva existència.
ResponEliminaSi el Dr. Muerte fos un país seria Alemanya, o Somàlia, o qualsevol altre amb passat genocida.
ResponEliminaSi rebentes un gra d'aixella d'un indignat tens per fer 12 bols d'arròs amb llet solidari.