dimecres, 1 de juliol del 2009

D'aquí, de Barcelona



Si hi ha alguna cosa que em provoca ganes d'agafar l'aparell de ràdio i estampar-lo contra la nevera és la resposta «D'aquí, de Barcelona».

— Hola, d'on truques?
— D'aquí, de Barcelona

Desconec si existeix una convenció no escrita entre els barcelonins perquè cada vegada que truquin a un programa de ràdio diguin «d'aquí» abans del nom de la ciutat. És igual si l'emissora a la que truquen està a Barcelona, a Vinaixa o a Llívia, la resposta sempre és la mateixa «D'aquí, de Barcelona».

De petit fins i tot creia que la ciutat comtal es deia així: D'aquí de Barcelona.

Amb el temps vaig deduir que si hi havia un «d'aquí» per força hi havia d'haver un «d'allà» i jo, com tants d'altres catalans, havíem de ser-ne.

I així és, perquè en la ment de molts barcelonins, els Països Catalans són simplement aquell tros de terra que cal creuar necessàriament per anar a esquiar o anar a la platja. És «allà».

Per això, si algun dia truco a algun programa de ràdio, respondré amb orgull:

— Hola, d'on truques?
D'allà. D'allà fora.

16 comentaris:

  1. hahah, té raó, alguns barcelonins som així d'idiotes; i no només ho fem per la ràdio. reconec que a mi l'expressió em surt, també, quan sóc a l'estranger o "allà fora", com diu vostè. és una petita tara que tenim, però no sé a què és deguda. estigui segur, però, que, almenys en el meu cas, no hi ha cap traça de mala fe ni de menyspreu...

    ResponElimina
  2. Els "d'aquí, de Barcelona", es queixen del centralisme de Madrid.

    Redéu, no veuen que la resta de catalans sóm d'aquí, de fora de Barcelona (jo estic aquí, com diria en Coco, de Barri Sèsam...) i estem ben tips del centralisme barceloní.

    Apa, ja he deixat la meva caqueta.
    :))

    ResponElimina
  3. Una mala còpia del "De aquí, de Madrid". És com dir "a comarques", mala imitació de "en provincias".

    I ho dic perquè a Barcelona (com a València, Ciutat de Mallorca o Perpinyà) no hi ha el poder que es respira a Madrit o Paris.

    ResponElimina
  4. I el súmu de la ràbia és quan diuen:

    - Hola, d'on truques?
    - D'aquí, da l'Aixampla

    o

    - Hola, d'on truques?
    - De Poble Nou

    Llavors se suposa que els de Reus, per exemple, hem de dir que truquem de Sant Josep o del Carrilet o del menjador de casa nostra? Tothom ens entendrà que volem dir de Reus, no? No hi ha res com tindre un melic gegant amb gravetat pròpia que t'absorveixi

    ResponElimina
  5. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!! això que diu l'illa dels monstres és el sumum de la ràbia!!! jo fins i tot he arribat a escoltar:

    -D'aquí, del carrer Rosselló.

    Del carrer Rosselló... que et penses que només hi ha un, egocèntric?? que de carrers rossellós hi ha a tots els pobles de Catalunya!



    A la foguera.

    ResponElimina
  6. Hola, Pere. Sóc el Pare. Et comento des d'aquí, de Barcelona.

    (Però jo també sóc de comarques, com els hobbits)

    ResponElimina
  7. Doncs fent honor al nom del seu bloc i al títol d'aquest post, a tots aquests els enviaría jo a cagar d'aquí a Barcelona.

    És un d'aquells tics odiosos que sempre he odiat des de petit quan ho feien a les Espanyes amb el "De aquí, de Madrí". Per tant, siguem conseqüents. És més, estic convençut que el día que Catalunya aconsegueixi la independència no passaran ni 2 anys que ja hi haurà gent queixant-se del centralisme barceloní i demanant una annexió. I amb raó.

    ResponElimina
  8. Algun cop han dit:

    -D'aquí, de Sarrià.

    I jo pensant que parlaven de Sarrià de Ter (en desconec si hi ha més per la resta de Catalunya). Després, en sentir l'accent, vaig recordar que hi ha un barri a Barsalona que es diu Sarrià.

    I quina ràbia que quan diuen "cornellà" o "Sant feliu", els locutors han de donar per suposat que es tracta dels del Llobregat. És normal que si et mous per la zona, diguis només "Sant Feliu", però si en surts, almenys digues de què "de Guíxols", "de Codines", "de Llobregat" perquè hi ha altres santfelius o cornellàs a part dels del Llobregat.

    ResponElimina
  9. I tant, la iaiapunkarra té tota la raó també! I ja aprofito aquesta segona cagaradeta meva en aquest post per recordar una "anècdota". un dia a l'informació del temps de TV3, el locutor diu:

    "A la zona del Camp de Tarragona s'esperen pluges. Cap a la tarda s'espera que aquests núvols pugin cap a Catalunya."

    Val, és un lapsus, però jo ja no sabia si plorar o si anar-me'n de festa a emborratxar-me

    ResponElimina
  10. Jo estic orgullós de pertànyer a l'hospitalet, la Catalunya equatorial. Així m'evito molts tòpics com: els de barcelona sou barcelonins.

    ResponElimina
  11. A Flix també passa això. Truquen a la radio i tothom diu: "D'aquí, del poble", ignorant la riquesa cultural dels barris perifèrics. Si és que el centralisme existeix arreu, fins i tot als pobles agonitzants de 4mil habitants. Aneu amb compte.

    ResponElimina
  12. P. S. Balius: Jo crec que ho tenen enquistat a l'inconscient, deu ser alguna cosa que ja us inculquen a l'escola bressol.

    Enebea: Tot territori genera un centralisme. Segur que els del carrer Major de Sant Jaume de Frontanyà s'obliden dels de l'altre carrer.

    Josep: És que els catalans som una subnormalitat fins i tot com a imitadors

    L'illa: Efectivament, això que dieu encara és infinitament pitjor que dir de Barcelona.

    Kashna: Aviat sentirem a dir «del tercer primera» i prou.

    Pare: Així vostè és un d'aquí d'allà? O un d'allà d'aquí?

    Markutis: Us remeto a les respostes a Enebea i a en Josep.

    Iaia: Això també fa ràbia! «De Santa Coloma», però de quina collons! «de Gramenet? de Farners?...». Fills de puta també.

    L'illa: De Tarragona en avall, sou la quinta columna de Catalunya. Així que no us estranyin aquests lapsus.

    Modgi: L'Hospitalet? quin Hospitalet? :D

    Valero: Ai els de Flix! Que no ens governin mai aquesta gent, perquè la mentalitat centralista dels flixancos és immensa.

    ResponElimina
  13. No sé, per mi "de Barcelona" és com dir "del Ripollès" o "del Maresme". Entenc que algú digui "de Sants" o "de Poblenou". Però això del "d'aquí" és cert que és insuportable.

    ResponElimina
  14. Potser això passa perquè les ràdios que escoltem són de Barcelona i rodalies. Per posar un exemple, si jo truco a ràdio llagostera també diré: truco d'aquí, de Llagostera entre altres coses xq a Bcn no podré escoltar aquesta ràdio. Visca llagostera!! qui no treballa no prospera!!!

    ResponElimina
  15. I,així es com volem els catalans aconseguir l'independencia? si sembla que estem més picats entre nosaltres que amb els espanyols!! Encara no he sentit a cap barceloní criticar la forma de parlar de ningú,es més,s'alegren molt quand senten parlar en català perque a Barcelona hi ha molta inmigració espanyola.

    ResponElimina
  16. Benvolguda donzella de Figueres, si els de Barcelona s'alegren en sentir-vos parlar català és perquè segurament us volen fotre un clau, no pas per patriotisme.

    A mi, si em prometéssiu una mamada, fins i tot m'alegria no sentir-vos parlar i tot.

    ResponElimina

Fes la teva caca

Articles relacionats

Related Posts with Thumbnails